Kolme seikkaa, jotka tekevät kiinasta helpon kielen oppia

Oletko joskus haaveillut kiinankielen opiskelusta, mutta et ole uskaltanut aloittaa sitä, koska hyvin monet ihmiset sanovat kiinan olevan vaikeaa? Ikävää, jos olet tullut tälläisen harhaluulon lannistamaksi. Tässä artikkelissa kerron seikoista, jotka itse asiassa tekevät kiinankielestä verrattain helpon kielen oppia.

Ylläty siitä mihin pystyt!

Onko sinun joskus tehnyt mieli ymmärtää mitä toiset puhuvat, kun kiinalaiset työtoverisi, sukulaisesi tai ystäväsi puhuvat keskenään? Onko sinulla kiinalainen puoliso tai puoliksi kiinalainen lapsenlapsi, jota haluaisit ymmärtää paremmin? Oletko haaveillut lomamatkasta Kiinaan? Onko sinun tehnyt mieli joskus tehdä vaikutus kiinalaiseen miniääsi, vävyysi tai pomoosi näyttämällä, että sinä olet niin kiinnostunut hänen kulttuuristaan, että tahdot oppia myös hänen kieltänsä?

Jos vastasit yhteenkään edellisistä kysymyksistä "kyllä", sinun on tarpeen oppia kiinaa. Ajattelet ehkä, että "Enhän minä nyt kiinaa voi oppia", mutta se ei ole totta. Jos osaat puhua ja kirjoittaa suomea, kiinankielenkin oppiminen on mahdollista.

Mutta entä, jos oletkin jo kokeillut kiinan oppimista, mutta se ei ole lähtenyt sujumaan hyvin? Tämä ei tarkoita, ettet voisi oppia kiinaa, vaan se tarkoittaa, että sinulla ei ole ollut oikeaa ja toimivaa oppimateriaalia, opiskelumenetelmää tai sopivaa opettajaa. Lue tällöin lisää Kiina-avaimen tarjoamista kielikursseista.

Kolme seikkaa, jotka tekevät kiinasta helpon kielen oppia

Kiina ei oikeasti ole vaikea kieli, vaikka niin yleisesti kuvitellaan. Ensinnäkin kiinankielen kielioppi on todella helppo verrattuna moneen eurooppalaiseen kieleen: Helpoksi sen tekevät seuraavat seikat:

• Sanat eivät taivu persoonan mukaan.
• Sanat eivät taivu aikamuotojen mukaan.
• Sanat eivät taivu sijamuotojen mukaan.
• Sanasto ei jakaudu erisukuisiin sanoihin.
• Konditionaalia ei ole ollenkaan.
• Genetiivirakenne on suora ja
• lausejärjestys on yksinkertainen.
 

"Kieliopiltaan kiinankieli
on yksi maailman
helpoimmista kielistä."

Kieliopiltaan kiinankieli on siis yksi maailman helpoimmista kielistä. Tämän vuoksi sen ajan, jonka muissa vieraissa kielissä käytät kieliopin oppimiseen, voit kiinankielessä käyttää ääntämyksen ja kirjoittamisen opiskeluun. On siis väärin sanoa, että kiinankieli on yleisesti ottaen vaikeaa. Erilaisissa kansainvälissä kielten vertailuissa kiina sijoitetaan keskivaikeaksi kieleksi oppia, kun taas suomi ja venäjä ovat sieltä vaikeimmasta päästä olevia kieliä.

Ehkä sinua pelottaa kuitenkin kiinan kirjoitusmerkkien oppiminen? Turha huoli! Ymmärrät todennäköisesti tällä hetkellä yli 50 erilaista liikennemerkkiä ja niiden lisäksi kaikenlaisia merkkejä aina vaarallisista syövyttävistä aineista langattoman verkon symboliin. Lisäksi tunnet vähintään useita kymmeniä erilaisia logoja automerkeistä yrityslogoihin. Näiden ymmärtämiseksi et ole varmaankaan joutunut erityisemmin edes opiskelemaan niitä. Elämme erilaisten merkkien ja symbolien täyttämässä maailmassa. Kiinassa tämä maailma yltää kirjoitukseen saakka.

Kiinan kirjoitusmerkit rikastuttavat kiinankieltä ja erottelevat taitavasti samalta kuulostavat sanat toisistaan kirjallisessa muodossa. Kirjoitusmerkkien kirjoittamiseen ja muistamiseen on olemassa erilaisia apukeinoja, joista kerron artikkelissa "Sinustakin kiinankielen osaaja".

Kiinan kirjoitusmerkit ovat kukin oma sanansa. Myös muissa kielissä on todella paljon eri sanoja, jotka kirjoitetaan eri tavalla eikä niitä ole sen vuoksi mahdotonta oppia. Kiinan kirjoitusmerkit koostuvat vain kahdeksasta erilaisesta piirrosta eli kynänvedosta ja niiden 24 erilaisesta yhdistelmäpiirrosta. "Aakkosia" ei siten ollen ole paljonkaan enemmän kuin muissakaan kielissä. Yhteensä siis on 32 erilaista kynänvetoa, kun puolestaan suomenkielessä on yhteensä 28 aakkosta, kun ruotsalaista Å:ta ei lasketa mukaan.

Vaikka kukin kirjoitusmerkki on oma sanansa, se ei tarkoita, että jokaisella sanalla olisi oma kirjoitusmerkkinsä. Kielen ja tekniikan kehittyessä kiinankieleen on syntynyt valtavasti uusia sanoja, jotka on luotu täysin jo olemassa olevia kirjoitusmerkkejä käyttäen. Käyttääksesi kiinaa arkipäivän tilanteissa sinun ei sitä paitsi tarvitse osata tunnistaa eri alkuneita tai kaikkia eläinlajeja merkitseviä kirjoitusmerkkejä, joten kirjoitusmerkkien määrä ei ole este kiinankielen oppimiselle.

Varsinkin japaninkieleen verrattuna kiinan opiskelu on helppoa, koska kiinankielessä käytetään vain yhtä kirjoitusjärjestelmää, kun taas japaninkielessä niitä on käytössä kolme erilaista. Japaninkielen opiskelu vaikenee opintojen edetessä, kun eritasoisia kohteliaisuumuotoja tulee opittavaksi. Kiinankielen opiskelu sen sijaan helpottuu sitä enemmän, mitä pidemmälle edistyt ja kun olet jo tottunut sen kirjoitusjärjestelmään.

"Kiinan kirjoitusmerkit ovat kukin oma sanansa. Myös muissa kielissä on todella paljon eri sanoja, jotka kirjoitetaan eri tavalla eikä niitä ole sen vuoksi mahdotonta oppia."